Ενάντια σε Μνημόνιο – Κυβέρνηση – ΕΕ & ΔΝΤ

About

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ενάντια σε μνημόνιο – κυβέρνηση – ΕΕ & ΔΝΤ

Κοζάνη 5/10/2010

Εργαζόμενοι/ες,  Νέοι/ες, Άνεργοι, Αγρότες και επαγγελματίες

Έξι μήνες μετά την ψήφιση του καταστροφικού μνημονίου η τρόικα ΕΕ –ΕΚΤ – ΔΝΤ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά τους ΛΑΟΣ και Ντόρα με την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ, -που δήθεν διαφωνεί αλλά θα το σεβαστεί- προσπαθούν να επιβάλουν σαν φυσική αναγκαιότητα τη φτώχια, την ανεργία και την εξαθλίωση που επιτάσσει το μνημόνιο. Η ιερά συμμαχία των κεφαλαιοκρατών, αστικά κόμματα και βαρόνοι των ΜΜΕ με γκαιμπελίστικο τρόπο αντιστρέφουν την πραγματικότητα. “Το πάρτι της μεταπολίτευσης τελείωσε» διαλαλούν κουτοπόνηρα οι πληρωμένοι golden boys των ΜΜΕ. Όλοι μαζί τα φάγαμε, κράζει με θρασύτητα ο Πάγκαλος. Η θρασύτητά του προκαλεί θυμό και οργή στους χιλιάδες άνεργους, στους εργαζόμενους που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται έως και 40%, στους καταχρεωμένους στις τράπεζες επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες που χρόνο με το χρόνο υποθηκεύουν τη ζωή τους στην αγροτική τράπεζα. Τριάντα χρόνια συνεχούς λιτότητας, η ληστεία του χρηματιστηρίου, αφαίμαξη των ταμείων με τα δομημένα ομόλογα είναι η πολιτική που εφαρμόζουν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Τώρα μας ζητούν και τα ρέστα. Παραφουσκωμένοι βρικόλακες οι τραπεζίτες διεκδικούν και της τελευταίες ρανίδες αίματος του εργαζόμενου λαού. Για να γεμίσουν τα θησαυροφυλάκια, για να αποπληρώσουμε τα τοκογλυφικά της δάνεια, για να πληρώσουμε την κρίση που αυτοί δημιούργησαν.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Στον αντίποδα της απογοήτευσης, της αποστράτευσης, της κομματικής περιχαράκωσης, του κοινοβουλευτικού κρετινισμού της άνευρης και χωρίς πολιτικό στόχο «Αντίστασης» η «αντικαπιταλιστική ανατροπή» προτείνει: Ένα ταξικό πολιτικοποιημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή λαίλαπα ανοίγοντας το δρόμο για την ανατροπή του μνημονίου σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

1. Ένα ρεαλιστικό αναγκαίο και άμεσο πρόγραμμα αντικαπιταλιστικών μέτρων

2. Κοινή δράση της αριστεράς στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Στον δήθεν μονόδρομο του μνημονίου απαντούμε!

 • · Αντί για αποπληρωμή άρνηση του ληστρικού τοκογλυφικού χρέους.
 • · Άρνηση πληρωμών και απαίτηση για διαγραφή του σε συμμαχία με άλλες χώρες.
 • · Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο.
 • · Κρατικό πρόγραμμα επενδύσεων για τις λαϊκές ανάγκες, με προστασία του περιβάλλοντος για να βρει ο κόσμος δουλειά και να αποφευχθεί η χρόνια ύφεση.
 • · Γενναίες αυξήσεις μισθών και συντάξεων με σταθερή και όχι δουλεμπορική ελαστική εργασία ώστε να αναζωογονηθεί η κατανάλωση και η παραγωγή και να αποφευχθεί η ύφεση και το κλείσιμο των μαγαζιών.
 • · Μεγάλη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου στο 50% για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.
 • · Προστασία της αγροτικής παραγωγής με ενισχύσεις στη φτωχομεσαία αγροτιά.

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ

Οι θεσμοί του Καλλικράτη είναι το όχημα για να αλώσει πλήρως το κεφάλαιο (τοπικό – εθνικό – υπερεθνικό) την Τ. Αυτοδιοίκηση, είναι όργανα ενός βαθιά αντιλαϊκού κράτους, αντιδραστικό συμπλήρωμα και επέκταση των μηχανισμών του, είναι όργανα ακόμη πιο απόμακρα από τη λαϊκή παρέμβαση. Οι νέοι δήμοι και περιφέρειες καλούνται να εφαρμόσουν και να διαχειριστούν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της τρόικα ΕΕ – ΕΚΤ- ΔΝΤ και της κυβέρνησης.

Από τη γέννησή του μετατρέπονται σε όργανα του μνημονίου. Επιπρόσθετα θα αξιοποιηθούν για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας. Η ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών και ο κατακερματισμός των μονάδων παιδείας και υγείας στην ευθύνη δήμων και περιφέρειας, τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του και το σταδιακό σταμάτημα κάθε κρατικής επιδότησης, θα μετατρέψει τις παροχές σε εμπόρευμα ακριβό για τις τσέπες του εργαζόμενου λαού. Θα σπουδάζουν και θα γιατρεύονται μόνο οι έχοντες και κατέχοντες. Άμεσα απαιτείται ένα λαϊκό κίνημα απαλλαγμένο από αυτοδιοικητικές αυταπάτες που θα συγκροτήσει ανεξάρτητα λαϊκά όργανα που θα παλεύουν ενάντια στους θεσμούς του Καλλικράτη και της αντιδραστικής πολιτικής που θα εφαρμόσουν.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Οι στατιστικές της Γιούροστατ επιβεβαίωσαν αυτό που ζούμε στην καθημερινότητά μας. Κατακτήσαμε δύο πρωτιές!

1. Η φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας με ΑΕΠ 59,7% του μέσου κοινοτικού όρου.

2. Πρωταθλητές στην ανεργία με 14% καταγεγραμμένη (η πραγματική πάνω από 20%).

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που ασκήθηκαν 35 χρόνια από τις εναλλασσόμενες στην εξουσία κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στυλοβάτες και συνένοχοι στο έγκλημα και τα εκλεγμένα φερέφωνά τους στην Τ.Α (σε Δήμους και Νομαρχίες) αλλά και οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές των δύο κομμάτων που ελέγχουν τα συνδικάτα, βάζοντας συνειδητά πλάτη στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών με το αζημίωτο… Ο λαός της περιοχής, ιδιαίτερα του ενεργειακού λεκανοπεδίου, αφού πλήρωσε με την υγεία και τη ζωή του την μεταπολεμική καπιταλιστική ανάπτυξη παράγοντας το 70% της ηλεκτρική ενέργεια, σήμερα κινδυνεύει να θαφτεί στις άδειες τρύπες των ορυχείων.

Η μεταλιγνιτική περίοδος, τα ενεργειακά κερδοσκοπικά παιχνίδια και τα συμφέροντα των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ προαναγγέλλουν την πλήρη αποβιομηχάνιση της περιοχής. Έτσι αφού ανεξέλεγκτα κατέστρεψαν το περιβάλλον, μόλυναν ρύπαναν νερό και αέρα τώρα στοχεύουν να  εγκαταλείψουν κρανίου τόπο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

Η στάση του επαίτη που 40 χρόνια τώρα επιβλήθηκε στο λαό της περιοχής οδηγεί στην καταστροφή. Από τη μέρα που άρχισε η λειτουργία ΑΗΣ και ορυχείων με βάση τους νόμους έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη της αποκατάστασης του περιβάλλοντος αλλά και την ανταποδοτική αποζημίωση για τις επιπτώσεις στην περιοχή. Δεκαετίες το αρνήθηκε και όταν αναγκάστηκε από τις εξελίξεις να αποδώσει τον ανταποδοτικό πόρο, αυτή αποφάσισε το ποσό (πολύ λιγότερο από αυτό που οι νόμοι ορίζουν). Περίπου 300 δισεκατομμύρια δρχ. που οφείλει στη περιοχή, είναι ενσωματωμένα στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ ΑΕ. Θα τα διεκδικήσουμε; Θα σπάσουμε τη στάση υποταγής της Τ.Α (Δήμοι – Νομαρχίες) και των γραφειοκρατικών συνδικάτων (Σπάρτακος – Εργ. Κέντρα – ΓΕΝΟΠ κλπ). Θα απαιτήσουμε το τέλος εξόρυξης του λιγνίτη 6% όπως γίνεται με βάση τους νόμους σ’ όλα τα άλλα ορυχεία και λατομεία;

ΑΝ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ τότε τι είναι τα 250.000 στρέμματα που χαρίστηκαν στη ΔΕΗ ΑΕ; Οι νόμοι 3304/55, 1280/82 και 1650/86 με τους οποίους η ΔΕΗ έπαιρνε με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις,  προέβλεπαν ρητά, μετά την εξόρυξη η ΔΕΗ αφού αποκαταστήσει τα εδάφη, να τα επιστρέψει στην τοπική κοινωνία για επανακαλιέργεια ή άλλες αναπτυξιακές χρήσεις ώστε να επιβιώσει η περιοχή στην μεταλιγνιτική περίοδο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και την ψήφο των τοπικών βουλευτών σε νυχτερινή τροπολογία 2941/2001 τα παραχώρησε την κυριότητα στη ΔΕΗ.ΑΕ. Έτσι έχουμε πια στην περιοχή  τον μεγαλοτσιφλικά ΔΕΗ.ΑΕ. Χάρισαν στους μετόχους τη γη μας και ταυτόχρονα τους απάλλαξαν από την μεγάλου κόστους επένδυση της αποκατάστασης των εδαφών. Που ήταν η Τ.Α. και τα συνδικάτα να αντιδράσουν;

ΑΝΕΡΓΙΑ – ΦΤΩΧΕΙΑ – ΤΟΞΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Με χρονικό ορίζοντα την τελευταία εικοσαετία, ο κόσμος της εργασίας δέχτηκε μια φοβερή επίθεση στην περιοχή. Το μνημόνιο ήρθε να βάλλει την ταφόπλακα.

 • · Η ανεργία που μαστίζει την περιοχή είναι αποτέλεσμα αντιλαϊκών πολιτικών που ασκήθηκαν στην περιοχή.
 • · Χάσιμο σταθερών θέσεων εργασίας από τη ΔΕΗ, (εντατικοποίηση, απαξίωση, ιδιωτικοποίηση).
 • · Λουκέτα σε κρατικές επιχειρήσεις ΑΕΒΑΛ – ΣΚΟΥΜΤΖΙΑ.
 • · Αποσάθρωση – διάλυση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής (ποσοστώσεις – τιμές πείνας στα αγροτικά προϊόντα).
 • · Στραγγαλισμός των επαγγελματιών και εμπόρων από την επιδρομή μονοπωλιακών κολοσσών (πολυκαταστήματα – σουπερ μάρκετ.)
 • · Η αφαίμαξη των μισθών θα οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο μαγαζιών και νέκρωση της τοπικής αγοράς.

Με πεδίο αναφοράς τη μαζική ανεργία θα επιδεινωθούν οι ήδη άθλιες εργασιακές σχέσεις.

 • · Η μαύρη ανασφάλιστη εργασία που κυριαρχεί στον ιδιωτικό τομέα θα κυριαρχήσει πλήρως.
 • · Τα μπλοκάκια, το δουλεμπόριο, η ημιαπασχόληση και οι μισθοί και τα μεροκάματα κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις είναι το μέλλον των παιδιών μας.

Για όλα αυτά ουδέποτε άρθρωσαν λόγο οι τοπικοί άρχοντες και ενίοτε πρωταγωνίστησαν στην εφαρμογή αντεργατικών νόμων πχ. Stages. Η εφαρμογή του Καλλικράτη με το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων θα προσθέσει ανέργους στην ήδη μεγάλη στρατιά.

ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΚΡΙΒΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ

Και ενώ όλα τα προηγούμενα οδηγούν το λαό της περιφέρειας στην απόλυτη φτώχεια οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στην Τ.Α. βαυκαλίζονται με μεγαλόστομα σχέδια επί χάρτου. Δρόμοι – γιοφύρια και από κοντά πολλαπλά διόδια, αβάσταχτα για τις τσέπες μας, ήταν το όραμα της Σημιτικής οχταετίας. Τεράστια κεφάλαια που καρπώθηκαν μεγαλοεργολάβοι ντόπιοι και ξένοι. Και ο λαός φτωχότερος από ποτέ, ανασφαλής και χωρίς ελπίδα για το εργασιακό μέλλον το δικό του και των παιδιών του.

Η ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού στην Δυτική Μακεδονία συμπληρώνεται με τα λεφτά που είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Τα δημόσια νοσοκομεία Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Μαμάτσειο Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, καρκινοβατούν από έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ φυτρώνουν σαν μανιτάρια ιδιωτικά κέντρα υγείας. Η ανάγκη των φροντιστηρίων ρημάζει τις τσέπες των οικογενειών, τα εργαζόμενα ζευγάρια πληρώνουν για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, μιας και ελάχιστα παιδιά φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως και τα νηπιαγωγεία λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα ακατάλληλα καταστήματα . Τα κολυμβητήρια και τα κλειστά γυμναστήρια λειτουργούν με εισιτήρια, ο πολιτισμός είναι πανάκριβος. Ακριβά εμπορεύματα πια για τις τσέπες μας.

Μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ευπαθείς ομάδες είναι παντελώς έξω από την ατζέντα της ενασχόλησης των OTA. Έτσι για παράδειγμα δεν ίδρωσε μέχρι τώρα το αυτί κανενός από το γεγονός ότι είμαστε η μόνη περιφέρεια που δεν υπάρχει, συμβουλευτικός σταθμός για τους εξαρτημένους από ναρκωτικά, ένα πρόβλημα που μαστίζει την περιοχή μας. Δεν απασχόλησε κανέναν η ίδρυση κέντρου απεξάρτησης από ΟΚΑΝΑ ή ΚΕΘΕΑ.

Εμείς που συμμετέχουμε στην Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στη Δυτ. Μακεδονία προτείνουμε έναν άλλο δρόμο για την ανατροπή της αντιδραστικής επέλασης:

ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους, σε κάθε χώρο δουλειάς, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλλει φραγμό στην επίθεση που δεχόμαστε. Σ’ αυτό τον αγώνα σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξε η κοινή δράση όλης της αριστεράς στο μαζικό και εργατικό κίνημα. Χωρίς ηγεμονισμούς και αδιέξοδους εμφύλιους, χωρίς κοινοβουλευτικές αυταπάτες και τεχνικές συγκολλήσεις. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνον η αφύπνιση του κόσμου της δουλειάς, ανεξάρτητα από την μέχρι τώρα κομματική του προτίμηση μπορεί να σηκώσει  τείχος στην επέλαση της αντιλαϊκής λαίλαπας. Στη βάση αυτής της πρότασης διεκδικούμε την πολιτική και εκλογική στήριξη του εργαζόμενου λαού της περιφέρειας. Ήμασταν παρόντες στους αγώνες που έγιναν. Δίνουμε το παρών και στην εκλογική μάχη. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και την επομένη των εκλογών.

Οι δυνάμεις που συμμετέχουμε, οι αγωνιστές εργαζόμενοι/ες, οι ανυπότακτοι νέοι/ες στο συνδυασμό Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στη Δυτ. Μακεδονία είμαστε βαθιά πεισμένοι ότι ο δρόμος για την διεκδίκηση λύσεων, για την ανατροπή της αντιδραστικής πολιτικής των κυβερνήσεων είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα, και της αλληλεγγύης. Να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα του κοινωνικού αυτοματισμού, της ανεργίας και της εξαθλίωσης.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έδειξε ότι η κοινοβουλευτική αριστερά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού. Το ΚΚΕ κυρίως εξαιτίας της σεχταριστικής κομματοκεντρικής λογικής του, μια λογική που προκρίνει σαν λύση την μοναχική του πορεία, (ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ κτλ.) αρνούμενο την συνεργασία της αριστεράς στο μαζικό εργατικό κίνημα μια και έξω από αυτό κατά την άποψη του δεν υπάρχουν αριστεροί. Ο δε ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς ταλαντεύσεις αρνούμενος να κόψει τους δεσμούς του με το ΠΑΣΟΚ. (Δήμοι Νομαρχίες) και τα αστικοποιημένα όργανα στο συνδικαλιστικό κίνημα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΣΤΗΝ ΕΕ, ΣΤΗΝ ΕΚΤ, ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s